Spareribs

Jaspe Smal
Heerlijke malse spareribs op de BBQ
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ

Equipment

  • 1 BBQ
  • 1 Sprayflacon
  • Butcher paper/ aluminiumfolie
  • 2 rook chunks

Ingrediënten
  

  • 2 strengen spareribs
  • Mosterd/ Olijfolie
  • BBQ rub (tip: YMCA van BBQ Village)
  • 50 ml whisky
  • 150 ml pure appelsap
  • 6 eetlepels rietsuiker
  • 6 plakjes roomboter

Instructies
 

  • Steek de bbq aan en zorg ervoor dat deze een temperatuur heeft van 110℃ en klaar is voor indirect bbq’en.
  • Ontvlies de spareribs. Dit doe je door een mes tussen het bot en het vlies te steken en dan omhoog te drukken. Pak met je vingers het vlies en trek omhoog.
  • Spoel de ribben goed schoon zodat er geen botsplinters meer aan zitten.
  • Dep de spareribs schoon en droog met keukenpapier en leg ze in een grote schaal.
  • Smeer de spareribs in met mosterd en rub ze daarna goed in de kruiden. Let op: spareribs heeft 6 kanten!
  • Als de bbq op temperatuur is voeg je een paar rook chunks toe naar de smaak die jij wil
  • Leg de spareribs met de botkant naar beneden toe op de bbq en laat deze ongeveer 2 uur liggen
  • Doe de appelsap en whiskey in een sprayflacon en spray de spareribs elk half uur in met het mengsel van appelsap en whiskey. Zorg ervoor dat je de kruiden niet eraf spuit
  • Na 2 uur roken en “nat houden” en de spareribs een mooie bark hebben, gaan we de  spareribs inpakken. Dit gaan we doen door een grote strook aluminiumfolie of butcher paper te pakken
  • Leg de aluminiumfolie of butcher paper op je werkblad en doe 2 eetlepels rietsuiker, 1 eetlepel rub en 2 plakjes roomboter in een streep op je aluminiumfolie of butcher paper ter grote van je spareribs en leg de spareribs er met de vleeskant bovenop.
  • Op de botkant verdeel je 1 eetlepel rietsuiker, een halve eetlepel rub en 1 plakje roomboter.
  • Spray royaal het appelsap en whisky mengsel erover, het mag nu wat “nat” lijken
  • Vouw de folie strak dicht en leg de spareribs terug op de bbq
  • Herhaal dit met de andere sparerib
  • Mocht de temperatuur van de bbq nu wat omhoog schieten maakt dat niet uit (max 140℃)
  • Na ongeveer 1,5 uur gaan we de spareribs uitpakken (interne temperatuur 95℃, pas op sappen zijn heet en het vlees kan uit elkaar vallen)
  • Na het uitpakken leg je de spareribs nog een kwartier tot half uur terug op de bbq. Smeer de spareribs eventueel in met je favoriete bbq saus en laat deze even mee grillen op de bbq
  • Deze spareribs zijn heerlijk met luie wijven friet met zelfgemaakte (kerrie of chili) mayonaise

Notities

Eet smakelijk !
Trefwoord bbq, lekker, mals, spareribs, vlees