Spaanse tapas van de barbecue

 Tapas van de BBQ: 10 Spaanse toppers voor een zwoele zomeravond

Zomer betekent buiten koken, borrelplanken vol lekkers en lange avonden met vrienden of familie. En wat past daar nu beter bij dan Spaanse tapas, maar dan van de barbecue? Kleine gerechtjes, grote smaken, en alles rechtstreeks van het grillrooster. In deze blog delen we onze Top 10 tapas voor op de BBQ, inclusief handige recepten die je moeiteloos in je eigen achtertuin maakt. Denk aan krokante patatas bravas, gegrilde gambas, gesmolten manchego en meer. Vamos a la barbacoa!

  1. Patatas Bravas van de barbecue

De klassieker onder de tapas, maar dan met een BBQ-twist. Snijd vastkokende aardappels in blokjes, kook ze kort voor en gril ze daarna in een BBQ-mandje of een skillet tot ze goudbruin zijn. Serveer met een pittige tomatensaus en een flinke lepel aioli. Tip: Maak de saus van passata, knoflook, ui, paprikapoeder, azijn en een snuf suiker. Laat even inkoken tot hij smeuïg is.

  1. Pinchos Morunos – Spaanse vleesspiesjes

Deze gekruide vleesspiesjes zijn favoriet bij vleesliefhebbers. Snijd kipfilet of varkenshaas in blokjes en marineer ze met knoflook, komijn, gerookt paprikapoeder, citroensap en olijfolie. Laat even intrekken en gril ze rondom bruin en gaar. Serveer met: vers citroensap en wat grof zout.

  1. Pimientos de Padrón – grillen en gokken

Deze kleine groene pepertjes gril je direct op het rooster tot ze blaren krijgen. Bestrooi met grof zeezout en serveer warm. De meeste zijn mild, maar af en toe is er eentje… pittig. Dat maakt het spannend!

  1. Dadels met spek – zoet, zout en smoky

Neem zachte medjoul-dadels, verwijder de pit en wikkel ze in een half plakje spek of serranoham. Zet vast met een prikkertje en gril tot het spek knapperig is. Je kunt ze ook vullen met blauwe kaas of amandelen voor een extra bite. Perfect bij een glas cava.

  1. Gambas al Ajillo van de barbecue

Grote garnalen marineer je in olijfolie, knoflook en chili. Gril ze op een bakplaat, op het grillrooster of in een skillet tot ze mooi roze en gaar zijn. Werk af met verse peterselie en wat citroensap. Eenvoudig, snel én heerlijk.

  1. Pan con Tomate – gegrild brood met tomaat

Snijd stevig brood in plakken en gril aan beide zijden krokant. Wrijf vervolgens in met een teen knoflook en een rijpe tomaat. Beetje olijfolie erover, snuf zeezout en je hebt een Spaanse klassieker. Lekker als basis of bijgerecht bij de rest.

  1. Gegrilde champignons met knoflook en aioli

Marineer champignons met olijfolie, knoflook en peterselie en gril in een skillet ze tot ze zacht en goudbruin zijn. Serveer met een flinke lepel aioli om in te dippen. Smeuïg, hartig en een ideale veggie-optie.

  1. Chorizo van de BBQ met een scheutje sherry

Snijd verse chorizo in plakjes, gril ze in een skillet tot de olie eruit begint te komen en blus af met een klein scheutje sherry. De combinatie van rokerig vlees en zoetige sherry is onweerstaanbaar. Tip: Gebruik een skillet om vlammen te vermijden.

  1. Gegrilde Manchego met honing & tijm

Manchego is een stevige Spaanse schapenkaas die niet snel smelt. Gril dikke plakken kort op een bakplaat, tot ze aan de rand net smelten. Serveer met honing en verse tijm. Hartig, zoet, kruidig – alles in één hap.

  1. Mini tortilla van de barbecue

Bak aardappel en ui voor in een gietijzeren pan op de BBQ. Klop eieren los met zout en peper, giet erbij en laat langzaam stollen tot een stevige tortilla ontstaat. Laat even afkoelen, snijd in blokjes en serveer met een prikkertje. Ook lekker koud te serveren.

Serveer- en sfeerideeën

  1. Serveer alles op houten tapasplanken of in kleine aardewerken schaaltjes
  2. Voeg citroenpartjes, olijven, Spaanse ham en verse kruiden toe als garnituur
  3. Zet er een kan sangria, een koude albariño of Spaanse biertjes bij
  4. Zorg voor servetjes – tapas eten mag een beetje rommelig zijn

Of je nu een tapasproeverij organiseert, een verjaardag viert of gewoon zin hebt in iets anders dan worstjes en burgers, deze Spaanse tapas brengen sfeer, smaak en gezelligheid naar je barbecue. Veel van de gerechtjes zijn snel klaar en makkelijk voor te bereiden. Jij staat dus niet uren bij het vuur, maar gewoon lekker aan tafel. Precies zoals het hoort.

¡Buen provecho y salud!

Deel dit artikel:

MEER Artikelen

Pepernoten van de BBQ

Door de barbecue te gebruiken in plaats van de oven, krijgen de pepernoten een subtiel geroosterde, bijna karamelachtige smaak. Perfect voor een winterse Sinterklaasavond buiten bij het vuur! Ingrediënten (voor ± 60 pepernoten) 250 g zelfrijzend bakmeel 125 g donkere

Meer lezen