Info
- Voor 4–6 personen
- Voorbereiding: 20 minuten
- Marineertijd: minimaal 2 uur (bij voorkeur een nacht)
- Garingstijd: 1,5 tot 2 uur
Benodigdheden
- Barbecue met draaispit (rotisserie) of een gevogeltestomer/bierblikje
- Braad- of opvanglekbak
- Vleesthermometer
- Slagerstouw
Ingrediënten
- 1 hele kip (ca. 1,5 kg. Verkrijgbaar bij ons in de winkel)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel paprikapoeder (gerookt voor extra smaak)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel grof zeezout
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 citroen (gehalveerd)
- Verse kruiden (zoals rozemarijn en peterselie, optioneel)
Of kies in plaats van bovenstaand kruidenmengsel voor No Rubbish Chicken.
Bereiding
- Verwijder eventueel overtollig vet of loshangend vel. Dep de kip droog met keukenpapier.
- Meng de olijfolie met alle kruiden en knoflook tot een pasta. Wrijf hiermee de hele kip goed in – ook onder het vel bij de borst indien mogelijk. Stop de halve citroen en eventueel wat verse kruiden in de buikholte voor extra smaak.
- Laat de kip minimaal 2 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast marineren voor diepe smaak.
- Bereid de BBQ voor op indirecte hitte (ca. 180 °C). Plaats een lekbak onder de plek waar de kip komt te hangen, zodat het vet wordt opgevangen en je geen vlammen krijgt.
- Rijg de kip stevig op het draaispit en bind de poten en vleugels vast met keukentouw, zodat alles goed blijft zitten tijdens het draaien. Of zet op een half gevuld blikje bier.
- Laat de kip rustig draaien boven indirect vuur, met gesloten deksel. Reken op 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van de kip. De kip is gaar bij een kerntemperatuur van 72–75 °C in het dikste deel van de borst.
- Haal de kip van het spit en laat 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt. Zo blijven de sappen goed behouden.
Serveertip: lekker met gegrilde groenten, aardappeltjes uit de BBQ of een frisse yoghurtsaus met citroen en munt.

